1910-tal
(Klicka på pojkens krage för att se fler bilder på kläder från 10-talet)


När de här syskonen visas upp hos fotografen har flickan en fin vit klänning och stråhatt och det lilla barnet har en kolt. Det är typiska kläder för 1910-talets barn att vara fina i.

 


Många klänningar och små kappor som finns bevarade från den tiden är vita. Ofta är klänningarna sydda av bomullstyg och dekorerade med spetsar, brodyr eller broderier. Vissa kan vara av skir tyll med undre lager av siden. Genom att hålla de vita kläderna rena och fina visade kvinnorna att de lade ner tid och omsorg på barnen. Man visade att familjen var så rik att man hade råd att anställa någon som kunde göra allt arbete med att tvätta, stryka och stärka barnens kläder.

Vi kan inte veta om det är en lillasyster eller en lillebror som flickan på förra bilden håller i handen, för småpojkar hade också kolt. På denna bild kan vi se att även en pojke kunde ha en stor, vit krage som dekoration.

Andra mycket populära plagg var sjömanskostymer med stor krage som hängde ner där bak. De var ofta marinblå med vita band som dekor på manschetter och krage. Här ser vi att kläder i sjömansstil var mode för flickor också.
Ett annat plagg, som var särskilt viktigt i rika familjer, var kappan som flickor skulle ha när man gick ut och promenerade eller när man gick till skolan. Till vardags eller till sport (som när man var ute och skidade) kunde en tjock kofta eller tröja duga som ytterplagg.

Detta är en pojke som är klädd för att gå till skolan. Han har gosskostym med ungefär knälånga byxor och tjock kavajliknande jacka. Liknande kläder har pojkar på andra bilder. För att de långa strumporna skulle sitta uppe hade både flickor och pojkar livstycke. Det var ett underplagg som liknade en väst, med knappar vid nederkanten att knäppa fast strumpeband i. Strumporna knäpptes sedan fast på strumpebanden.
På fötterna hade barn ofta kängor som minst gick upp över anklarna.


Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.