Barnklädesannonser vid sekelskiftet

O Williamsson Gosskavajkostymer

Pojken på bilden har ett tunnband som han kan rulla med hjälp av en pinne, en vanlig leksak kring sekelskiftet. Så han är förberedd för lek. Men gossen står rak och ganska stillastående i annonsens ena kant, mest som dekoration. Han är ett typiskt exempel på den tidens sätt att framställa barn i annonser.
Kring sekelskiftet industritillverkades kostymer till pojkar. Det kunde vara på fabriker som även tillverkade herrkostymer. Eller kunde en förläggare köpa in tyger och sedan lämna ut tillklippta bitar till hemsömmerskor som sydde ihop plaggen.
Billiga gosskostymer såldes ibland per postorder, som här i
O Williamssons annons som man kunde läsa i tidningen
Allers Familje Journal redan år 1895.

 

Pojkar i sjömanskostym

Kring mitten av 1800-talet när England var den ledande örlogsnationen i Europa hade sjömanskostymen blivit mode för barn där. Modet spred sig sedan ut över Europa. I Sverige var sjömanskostymen den vanliga gåbortklädseln för pojkar under 1900-talets första hälft. Sjömanskostymer var en stor produkt inom sekelskiftets konfektionsindustri i Sverige. Billiga varianter gjordes till exempel av kadettrandigt bomullstyg i blått och vitt. Men det fanns även mörkblått helylletyg som hette cheviot eller av vitt bomullstyg vävt i satinbindning, med lite glänsande yta, som man kallade engelskt skinn.
Bilden kommer från en artikel i tidningen Husmodern år 1921 där det ges råd om hur man kan sy sjömanskostymer hemma.