1900-tals mode
1900-tal
Barnklädesannonser från sekelskiftet

(Klicka på flickans blus för att se fler bilder på kläder från sekelskiftet)

Vid 1900-talets början kan man se att man gör en viss skillnad mellan de vuxnas kläder
och barnens. Oftast var det vid konfirmationen som barnen fick kliva ur barndomens dräkt
och börja använda vuxenkläder. För flickornas del blev det då en lång klänning, uppsatt hår och hatt.
Pojkarna fick sin första kostym med kavaj, lång byxa, väst och vit skjorta.
Småflickornas klänningar var kortare än deras mammors och satt lösare, men många av detaljerna var likadana. Klänningarna kunde ha höga ståndkragar som gick ända upp till hakan och ärmarna hade ofta puffar vid axeln. Det var också vanligt med band i en avvikande färg i geometriska mönster på klänningen.

Sjömanskostymen blev ett vanligt barnplagg och användes sedan under hela 1900-talet. Den raka skjortan var enkel att tillverka i fabriker och den var utmärkt att växa i och att låta gå i arv från syskon till syskon.
De här två pojkarna har kanske precis konfirmerats och då fått både kostym och cykel. Kavajen som kunde knäppas högt upp på bröstet bars ofta oknäppt eller bara med översta knappen knäppt för att man skulle se västen som man bar under. Kavajen hade en liten krage och små slag. Den vita skjortan hade en lös stärkt krage som kunde bytas ut om den blev smutsig eller tappade formen. Byxorna är raka. Här syns det inte riktigt om byxorna har pressveck men vi kan nog gissa att de har det. Pressveck hade blivit modernt på slutet av 1800-talet.
Skärmmössorna som pojkarna har på sig var gjorda av svart ylle och hade en lackskärm fram. Från början var det bara arbetare som använde den men eftersom den var så bekväm blev den snart populär bland alla män och pojkar.
Emil i Lönneberga har en sådan här skärmmössa som han kallar för sin ”mysse”.

 
Vid den här tiden blev det modernt att använda sig av det som kallades för nationaldräkter. Det var dräkter som sedan länge använts av bönder i Dalarna och Skåne. Man klädde upp barnen i sådana här kläder och lät fotografera dem. Det spelade ingen roll att man inte alls kom från de platser som dräkterna använts på.

Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.