1920-tal
Barnklädesannonser
(Klicka på flickans rosett för att se fler bilder på kläder från 20-talet.)

Flickorna på fotot är klädda i typiskt 20-talsmode. Deras klänningar sitter löst och är avskurna vid höften. Kjolarna är ganska korta. De slutar till och med ovanför knäet. Två andra modedetaljer för damer och flickor från 1920-talet syns också på fotot. Det ena är vänstra flickans skor med slejf över foten och det andra är klockhatten, som flickan till höger har neddragen på huvudet.

Tittar man på den här flickan får man se att tygernas mönster kunde ha starka färgkontraster som t ex mörka prickar mot ljus botten. Efter första världskriget (1914-1918) gjordes också fler och fler tygmönster som tillverkarna tyckte passade till barnkläder, t ex mönster med söta barn som lekte eller trädgårdsarbetade eller småmönstrade tyger med djur, som kaniner eller katter.
Pojkbyxorna var fortfarande raka och gick ungefär ner till knäna. Det var vanligt att pojkar kläddes i sjömanskostym när de skulle vara fina. Finklädda pojkar kunde också ha vit skjorta och slips. På detta foto ser vi att pojkarnas skjortor på slutet av 1920-talet ibland syddes i lumbermodell med en linning i nederkanten.

Små gossar kunde vara klädda som flickor i kolt med kappa över och därtill damasker för att hålla benen varma. Den lille gossen i kappa och sjömansmössa hade kanske ärvt kappan av någon syster, för den har inte herr-knäppning. Lekdräkter med puffbyxor blir moderna till små barn i slutet av 1920-talet.
En sådan har den minste pojken av de fem som står på rad i förra bilden.

 

En annan liten pojke har nattskjorta av flanell. I tidningsartiklar från 1920- och
30-talen kan man läsa hur bra det är att sy både underkläder och plagg för natten av flanell, med tanke på att det är ett varmt och mjukt material.
Att de idéerna gick hem kan ha haft att göra med att husen inte var lika bra uppvärmda som i dag. Dessutom ansågs det sunt att sova med öppet fönster så man fick frisk luft även på natten.

Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.