1930-tal
Barnklädesannonser
(Klicka på flickans krage för att se fler bilder på kläder från 30-talet)

På 1930-talet fanns långbyxor med vida ben för flickor att ha på sommaren,
men kjol och blus eller rutiga och småblommiga klänningar var de vanligaste plaggen. Små flickor hade ofta löst sittande klänningar utan midjeskärning, vars vidd var rynkad mot ett ok upptill. Att rynka ihop tygets vidd med hjälp av smock blev också modernt.

Modeller för äldre flickor hade ofta mer kroppsnära liv, avskuren midja och vida kjolar - klockade eller skurna i breda våder, ibland med motveck. Gemensamt för både små och större flickors klänningar var att de kunde ha puffärmar, volanger och kragar i annat tyg - vita kragar om man skulle vara fin.
Kapporna för flickor var mer åtsittande än 1920-talets modeller och de hade ofta krage och slag eller en rundad liten krage som ibland var av mjukt skinn.
Basker var flickornas vanligaste mössa. Pojkar kunde också ha basker. Men pösiga kepsar var ännu mer populära huvudbonader för killar på den tiden.
Slipover var ett annat populärt plagg för pojkar. Pojken som sitter på staketet har en sådan utanpå sin skjorta.

Knäkorta byxor var fortfarande vanligast för pojkar. Men när man var runt fjorton år och konfirmerades då skulle man vara klädd i en snygg kostym så som den här pojken.

Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.