start sida mode-50tal

1950-tal
Klädannonser


(Klicka på flickans kappa för att se fler bilder på kläder från 50-talet och på stolen för att se design)

I början av femtiotalet var klädmodet för flickor mycket damigt. På bilden av flickorna i fina kappor och hattar kan man se det. Flickor i skolåldern kunde även ha tvådelad ylledräkt.

Ett mer ungdomligt mode för flickor kom ungefär kring mitten av 1950-talet.
Andra delen av femtiotalet blev den tid då flickornas kjolar och klänningar på allvar ersattes av långbyxor, under alla årstider.
Det kan vi se på denna bild av fyra flickor varav två har långbyxor. Långbyxorna var i allmänhet mycket smala nertill och för flickor hade de ofta blixtlås i sidan upptill. Rutiga byxor blev populära. På sommaren kunde man ha så kallade piratbyxor som slutade strax under knäna.
Många flickor klädde sig dock fortfarande i kjol och blus. De här flickorna har vida kjolar, typiska för 1950-talet. När man skulle vara riktigt fin behövdes flera stycken stärkta underkjolar eller en nylonunderkjol med metallskena eller skumgummi längs nederkanten för att hålla ut kjolen så att den stod nästan rakt ut. Till de vida kjolarna kunde man ha t ex en blus med holkärm och gärna ett brett resårskärp i midjan. Vita nedkavlade sockar hörde till om det var sommar. Strumpbyxor i nylon var en nyhet.
Små flickor fick en stor sidenrosett i håret när de skulle vara fina.

För pojkar var detta årtiondet då golfbyxorna byttes ut mot långbyxor. Som vi ser av bilderna kunde man ha bådadera långt in på 1950-talet. Utanpå skjorta eller tröja skulle man ha blazer - en ledig udda kavaj - eller någon snygg jacka. Läderliknande plastmaterial användes ofta till jackor på slutet av 1950-talet. Stickad mössa med boll-tofs var populärt. Mössan kunde gärna vara röd.

Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.