1960 - tal
(Klicka på pojkens skjorta för att se fler bilder på kläder från 60-talet)


På början av sextiotalet klädde flickor sig fina i pastellfärgade klänningar och vita knästrumpor. Och pojkar hade ofta grå långbyxor av t ex terylene, skjorta och kanske en clubjacka - en kavaj utan krage - när de gick på kalas. Runt halsen kunde pojkarna ha en fluga - en slags rosett.

 

På slutet av sextiotalet blev modet mer informellt. Man kunde vara finklädd i tröja och västklänning med dragkedja fram - som flickan som pratar med jultomten - eller i svarta jeans och röd banlonpolo - som killarna framför julgranen.
Även finkläder gjordes i vardagliga tyger som manchester och bomullstrikå.
Ribbstickade strumpbyxor blev mycket vanliga för flickor.
Det blev modernt med starka färger: gult, orange, rött, starkt rosa, ärtgrönt, turkos. Ofta kombinerades de klara färgerna med murrigare brunt.
Kläder i sjömansstil var fortfarande gångbart mode för barn på sextiotalet. Matrosmössor och klänningar i sjömansstil kunde flickor ha.
Mode för lite äldre barn hämtade bl a inspiration från Beatles och andra pop-stjärnors klädstilar. Skepparmössa och skepparkavaj med blanka metallknappar blev populära plagg på det viset.
De mest populära ytterplaggen för övrigt var anorak eller parkas av poplin, med kapuschong och stora fickor, men flickor hade fortfarande kappa, kanske i skolan men alldeles säkert när de skulle vara fina.
Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.