1970-tal
(Klicka på pojkens jeansjacka för att se fler bilder på kläder från 70-talet)
Jeansmodet var stort på 1970-talet. Jeansens ben var oftast utsvängda nertill. Även manchesterjeans i samma modell var populära. Sådana har t ex flickan på rutschkanan.  

 T-shirt, tröja i plysch eller stickad polo i syntetmaterial hade man ofta på överkroppen. Skulle man vara fin kunde man ha en ganska åtsittande blus eller skjorta med spetsiga kragsnibbar.
Jeansjacka och täckjacka - vadderad jacka av syntettyg - var vanliga ytterplagg. Ofta var jackorna i lumbermodell - de slutade med en linning i midjan. Jackor av blankt syntettyg fodrade med frotté var populära några år.  
 Små barn hade ofta bävernylonoveraller vintertid och större barn kunde ha vadderade skidoveraller.
Många flickor hade fortfarande klänning på somrarna eller när de skulle vara fina. Kjollängden var kort-kort både för flickor och vuxna kvinnor. Den stora flickan har en svagt utställd, helskuren klänning så som det kunde vara i början på 1970-talet. Klänningen har ett typiskt 70-tals mönster - abstrakta, stora mönsterfigurer (= som inte föreställer något särskilt) och tydliga kontraster mellan olika färger. De klara, starka färgerna som hade kommit på 1960-talets slut gällde fortfarande.  

 På flera foton ser vi att personerna har trätofflor på sig sommartid. De här barnen har en annan sorts skor som var vanliga på 1970-talet - grova, platta läderskor med brett tåparti och rågummisula. De kallades "tramps".
Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.