Design 90 tal
1990-tal 
(Klicka på flickans sko för att se fler bilder på kläder från 90-talet)

Vid klänning och vitt förkläde, som flickan i mitten på bilden har tillhör den våg av nostalgi som fanns på slutet av 1980-talet och början av 1990-talet. Astrid Lindgrens barnboksfigurer Madicken och Ida (Emil i Lönnebergas syster) hade den typen av kläder i filmer som var populära under 1990-talet.

De blommiga klänningarna som de här flickorna har bär också ett drag av nostalgi, men för att bli lite tuffare "lånar" tjejernas klädsel ett plagg som annars mest killar har haft. - västen. Nostalgiskt mode till pojkar var murarskjora, väst och sk gubb-byxor - byxor med veck i midjan.
Det fanns också två andra trender under 1990-talet. Den första är att sportmode blir så framträdande bland barnkläderna. Gymnastikskor, som t ex pojkarna som ligger i gröngräset har, blir vanligt att man har som skor till vardags. Trikåshorts blir vardagsplagg på sommaren. Sportkläders varumärken trycks på t-shirts och andra plagg. Det kan man se på killen som sitter i mitten.

Den andra trenden är att kläderna mer och mer knyts samman med film och tv-program genom att figurer från media trycks på t ex t-shirts. Den här killen har t ex Musse och Mimmi pigg på sin tröja.

Cykelhjälmen är en huvudbonad som fler och fler barn börjar använda under 1990-talet. Barnen på fotot har tagit med den i racerbilsleken, men oftast är syftet med att bära hjälmen mycket mer allvarligt - att skydda huvudet ifall man skulle trilla av cykeln.
Ladda hem texterna om 1900-talets barnkläder i pdf format.